Blogia
@MariaColomaMM

"La noblesa de la illa ha estat fidel al seu idioma, a diferencia de la catalana i la valenciana"

"La noblesa de la illa ha estat fidel al seu idioma, a diferencia de la catalana i la valenciana"

Titoieta Ràdio ha entrevista a l'escriptora Antònia Sabater autora del llibre "Els senyors de Palma, Història Oral"

La Filòloga i autora del llibre “Els senyors de Palma, Història Oral”, va entrevistar per la seva tesis doctoral a 24 nobles palmesans, tots majors de 65 anys i amb un parlar particular, un “sociolecte” amb paraules pròpies que els identifiquen com aristocràtica. Pots escoltar l’entrevista a partir a través de la pàgina web de Titoieta Ràdio. Aquesta obra d’Antònia Sabater neix a partir de la seva tesi doctoral, Història oral d’una classe social: els senyors de Palma, llegida a la Universitat de les Illes Balears l’any 2010 tot usant la tècnica d’entrevistes a aquest estament noble a fi de caracteritzar llur parla. La noblesa mallorquina ha conservat una parla noble o senyora que, juntament amb el mallorquí de trona, ens forneix un llenguatge de bella factura, ric en lèxic i amb paraules pròpies que l’identifiquen com a classe. El llibre el podeu trobar a la pàgina web de Documenta Balear.

A partir d’aquest llenguatge, descobrirem tot un món, vist des del seu jo; així, el sociolecte dels senyors és la punta de l’iceberg de tot un sistema social i cultural, de tractaments, de la casa, el mobiliari, la locomoció, les joies, els costums, la visió d’altres classes socials i llurs varietats lingüístiques. L’estudi de Sabater ens obre les portes a les cases més tancades i barrades de Palma, que, com ella mateixa remarca, constitueixen una illa dins una illa. Els senyors de Palma entrevistats han viscut en primera persona les vivències que ens relaten i han estat testimonis dels canvis vertiginosos que s’han produït al llarg del segle xx: el pas d’una societat tradicional, més tost rural, a una altra de globalitzada i bolcada en la tecnologia.

 

La tesi dirigida pels doctors Joan Miralles i Monserrat i Sebastià Serra i Busquets, qualificada d’excel·lent.

El treball “La parla d’una classe social: els senyors de Palma”, que ha estat dirigit pels doctors Joan Miralles i Monserrat i Sebastià Serra i Busquets, pretén aprofundir en el coneixement d’aquest estament antigament hegemònic a Mallorca que, per causa del seu caràcter endogàmic i tancat, constitueix una illa dins una illa i que ha experimentat una important pèrdua de privilegis durant els darrers dos segles. La recerca ha permès caracteritzar la parla dels aristòcrates, que constituïa un sociolecte i alhora un cronolecte essencialment conservador, correcte, acurat i caracteritzat per una gran riquesa lèxica, amb un gran nombre d’arcaismes i depurat de castellanismes. Es tracta, en definitiva, d’un treball que avui ja no es podria fer, atès que els descendents dels entrevistats no han viscut en primera persona la realitat d’aquest grup social. La recerca ha permès caracteritzar, a nivell formal, els trets característics propis de la parla dels senyors. El seu sociolecte, sotmès també a la variació diacrònica i a la variació diatòpica, té una sèrie de característiques definitòries que afavoreixen la cohesió del grup i la diferenciació de les altres classes socials. Per tant, la llengua és un factor que facilita la identificació dels membres d’aquesta classe: els permet reconèixer-se entre ells i distingir-se de la resta d’individus socials. Informació obtinguda a través de la documentació de la UIB i Documenta Balear. Més detalls de la tesis  en aquest link.

0 comentarios